DİSKARO NEDİR, NE İŞE YARAR?

Çiftçilerimizin topraktan daha fazla verim alabilmesi için toprağı işlemeleri ve ekime hazır hale getirmeleri gerekiyor. Toprak hazırlığını kolaylaştıran aletlerin başında ise diskaro geliyor. Toprağın havalandırılmasını sağlayan diskaro, hemen hemen her ekinin yetiştirilmesinde kullanılıyor ve çiftçilerimize zaman, emek ve verim kazandırıyor.

Pulluk vasıtasıyla sürülen toprak, diskli tırmık yani diskaro ile işlenerek kesekler parçalanıyor. Böylelikle tarla yüzeyi düzeltilerek iyi bir tohum yatağı hazırlanmış oluyor. Genellikle dörderli, altışarlı bataryalar halindeki diskler, birbirine ters yönlerde hareket ediyor. Bu suretle, tırmığın düzgün çekilebilmesi sağlanıyor. Her bataryadaki diskler bir mil üzerinden bağlanıyor ve mil çatı üzerine yataklandırılıyor.

Diskaro veya diskarow-discharrow olarak bilinen aletlerin diskleri, kesme, ufalama, aktarma, karıştırma görevlerini ardışık bir şekilde yerine getiriyor. Bu aletler, çok otlu ve ağır tarlalarda özellikle çok işe yarıyor. Buna ek olarak, diskin kertikli kenar şekli nedeniyle anızlı tarlaların işlenmesi kolaylaşıyor. Ancak toprak ve iklim şartlarına bağlı olarak erozyon riski varsa, diskaro kullanımı önerilmiyor.     Aysan Tarım Makinelerinde lider kuruluşlardan biridir. 0090 232 437 02 19    info@aysantarim.com      www.aysantarim.com   İzmir -TÜRKİYE

Diskaro Ne İşe Yarar? 

Aynı anda birçok farklı fayda sunan diskaro,

  • Tarla ve bahçelerde sağlıklı tohum yatağı hazırlanmasını sağlıyor. Tohum ekimi öncesi toprak işlemek için pulluğun ardından diskaro ile geçiliyor.
  • Kesekleri parçalıyor, toprağı karıştırıyor. Böylelikle daha verimli üretim yapılabiliyor.
  • Yabancı otları parçalara ayırıyor. Bu işlem hem otlarla kültürel mücadele sağlıyor hem de toprağa karışan ot parçaları toprak yapısını besliyor.
  • Toprağı havalandırarak ekinlerin ihtiyaç duyduğu havanın köklere ulaşmasına yardımcı oluyor.
  • Tarımsal gübre çeşitlerinin toprağa karışmasına ve fermente olmasına yardım ediyor. Beslenen ekinler gübreden daha çok faydalanıyor.

X ve V Tipi Diskaro Farkları Nelerdir?

Son yıllarda X tipi diskaroların da varlığından söz ediliyor. X ve V tipi diskaroların da farkları mevcut. İlk fark dönüş yönüyle ilgili. X tipi diskaro hem sağa hem de sola dönebilme kabiliyetine sahipken, V tipi yalnızca sola hareket edebiliyor. Özellikle küçük arazilerde tek yöne hareket, manevra kabiliyetini azalttığı için X tipi daha avantajlı görülebiliyor. Ayrıca, X tip diskarolar, özel esneme kabiliyeti neticesinde yükleri absorbe ederek traktörde güç kaybına neden olmuyor. V tipte ise, sabit şase bağlantısı kullanıldığı ve yük direkt traktöre iletildiği için güç kaybı gerçekleşiyor ve yakıt maliyeti biraz artıyor. Buna ek olarak, X tip diskaroların arka bağlantıları önden bağımsız bir şekilde manuel olarak yapılıyor. İşleme aleti, toprak yapısına göre ayarlandığı için tohumlara daha uygun yatak hazırlığı tamamlanıyor. V tipte böyle bir ayar mevcut değil. Benzer şekilde, makara sayısı itibarıyla, X tip diskaro V tipten 25 cm daha geniş oluyor. Her iki diskaroda da derinlik ayarı yapılabiliyor. İş açısı ise hidrolik olarak piston ile hareket halindeyken bile gerçekleştirilebiliyor.

Diskaro çeşitlerinin yapısal farklı türlerinden de bahsetmek mümkün. Hafif tip diskarolar 460 ile 510 mm arasında değişen disk çapına sahip oluyor. Eğer arazi tezekli, çok otlu ise parçalama özelliğinden dolayı çentikli ön diskler tercih ediliyor. Ancak arazi taşlıksa, makara arası geniş (225 mm) diskarolara yönelmek gerekiyor. Bu durumda disk çapının 510 mm olması tavsiye ediliyor.

Diskaro Çeşitleri Nelerdir? 

Tek bir çeşit diskaronun varlığından söz etmiyoruz, farklı diskaro çeşitleri ile karşılaşabilirsiniz. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi kaynaklarına göre, temelde basit, tandem, V tipi, Offset diskarolar bulunuyor.

  • Basit diskarolar: Nemi yitirmiş ağır toprak şartlarında, derin işlemede kullanılan toprak işleme makinesi. Özellikle buğday, çeltik ve ayçiçeği yetiştiriciliği sırasında, bitkilerin anız saplarını parçalamak ve kesek kırmak için kullanılıyor. 500 ile 620 mm çapında olan disklerde, iki disk arası ise 22 cm genişlikte bulunuyor. Ağaç köklerine zarar vermeden toprağın işlenmesini sağlıyor.
  • Tandem diskarolar: Pulluk sonrası kesekleri parçalayan ve toprağı karıştırarak tohum yatağı hazırlayan tandem diskarolar, hasat sonrası artıkları ve otları parçalamada görev alıyor. Ayrıca topraktaki kaymak tabakayı kırmaya yarıyor. Diskler 460 mm çapında oluyor ve isteğe göre 24,28,32 veya 36’lı diskler yapılıyor. Ayrıca yatakları bilya önlerine keçe ile muhafaza ediliyor.
  • V tipi diskarolar: Anız saplarını ve kesekleri kırmada kullanılıyor. Bu işlemle mineral ve organik maddeler toprağa karışıyor. Ayrıca alet yardımıyla hasat sonrası bitki artıkları, yabancı maddeler parçalanıyor. V tipi diskarolar söz konusu olduğunda disk çapı ve sayısı isteğe bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Bir pim çıkarılarak, çikili olarak kullanılabilen, pim takılmasıyla hidrolikli olarak kullanıma hazır hale gelen aletler bu açıdan avantaj vadediyor.
  • Offset diskarolar: Ağır toprak şartlarında alanın derin işlenmesini sağlıyor. Büyük beygirli traktörlerin büyük iş genişliğine sahip diskaroları olarak tanımlayabileceğimiz aletler, hidrolik lif ve bir çift teker yardımıyla kolaylıkla kullanılıyor. Bu alet de anız ve kesek parçalamada, gübre karıştırmada, hasat sonrası toprak işlemede, kaymak kırmada kullanılabiliyor. Aletin disk çapı ve sayısı isteğe bağlı olarak hazırlanıyor.

Diskaro Ayarı Nasıl Yapılır? 

Diskaro kullanmadan önce aletin kullanım kılavuzunu dikkatle okumalı ve emniyet kurallarına dikkat etmelisiniz. Uygun iş elbiseleri giymeye, sarkan kıyafetler bulundurmamaya özen göstermelisiniz. Diskaro makinesini traktöre kolaylıkla bağlayıp sökebilirsiniz. Ürünlerin bağlama şekli, yol veya iş konumunda aynı oluyor. Bağlantıyı sağlamak için makine üzerindeki yaylı paralel kol ile makinenin çeki halkası, traktör çeki kancasının üst seviyesine gelene kadar ayarlanıyor. Sonra traktörler geri gelinerek makine halkası çeki kancasına geçiriliyor. Emniyet piminin takılması ile traktöre montaj tamamlanıyor.

Bataryaların yön açılarının ayarlanması için traktörün ilerleme doğrultusuna göre, solda kalan bağlantı noktası sabit kalıyor. Sağdaki bağlantı noktası ise iki adet pim ile değiştirilerek dört kademede ayarlanıyor. Makinedeki her kademe artışı güç istediğinden, açı kademesi traktör gücü göz önüne alınarak belirleniyor ve pimlerle sabitleniyor. Batarya yön açısı arttıkça makinenin iş derinliği de fazlalaşıyor. Dört ayar kademesine göre yön açıları    8, 12, 15 ve 22 oluyor. Buna ek olarak iş konumunda yere paralellik ayarı da yapılıyor. Ana şase üzerine bağlanan paralel yaylı geri kol yardımıyla makinenin paralellik ayarı kademesiz olarak gerçekleştirilebiliyor. Tekerlekler havadayken paralellik ayarının tam yapılması, ön ve arkanın yerden yüksekliğinin aynı olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Mil üzerindeki iki helezon yay ile diskaro, taşıma sırasındaki titreşimleri emerek makinenin dengede kalmasını sağlıyor. Son olarak iş derinliği ayarı gerçekleştiriliyor. Dingil sistemi üzerine bağlanan hidrolik silindirle ayar kademesiz olarak tamamlanıyor.

Kaynak: tarfin.com bloktan alınmış ve düzenlenmiştir. https://tarfin.com/blog/diskaro-nedir-ne-ise-yarar

Müjdat ÖZKAN  export@aysantarim.com  İzmir